FYI: Educatie

Van 14 t/m 19 augustus 2023 vindt de eerste editie van de FYI summerschool plaats in OBA Slotermeer in Amsterdam.

“Een week boordevol workshops over internetcultuur”

TikTok, AI, de Metaverse: Je hoort en ziet het overal om je heen. Hoe veranderen deze nieuwe technologische ontwikkelingen ons leven? Samen verkennen we mogelijkheden en schaduwzijden door er mee aan de slag te gaan. Zo ontwerp je tijdens de summerschool onder andere je eigen emoji, een Instagram facefilter en werk je samen met AI. Wil je jouw portfolio ook een boost geven en samen met andere makers exposeren in de OBA? Meld je aan voor een productieve week vol workshops over internetcultuur!

1. Workshop: Emoji

Emoji zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd. Maar er zit een hele wereld achter de lollige, boze of verdrietige gezichtjes op je telefoon. Tijdens deze workshop leer je alles over de achtergrond van de emoji en ontwerp je je eigen (digitale) stickerset.

2. Workshop: TikTok

Je kent de app waarschijnlijk als je broekzak, want TikTok is ontzettend populair. Of je nu elke dag door je For You page scrollt, of af en toe. In deze workshop ga je hands-on aan de slag met het maken van een TikTok documentaire, gefilmd in TikTok. Je leert hoe je in zeer korte tijd informatie kunt overbrengen en hoe je om kunt gaan met het machine learning algoritme van TikTok.

3. Workshop: Maak een privacy facefilter

Face filters maken ons digitale bestaan een stuk leuker. We kunnen van gender ruilen of zien hoe we er over 40 jaar uitzien. Gezichtsherkennings software wordt steeds normaler. Maar wat is de schaduwzijde van de software? Tijdens deze workshop kijken we met een kritische blik naar deze technologie én maken een eigen Instagram filter in het 3D programma Spark AR. 

4. Workshop: Lichter Internet

Bij nieuwe media en digitale technologie willen we vaak zoveel mogelijk pixels of full HD kwaliteit. Hoe meer hoe beter. Grote tech bedrijven hebben de plek waar we onze foto’s opslaan de ‘cloud’ genoemd. Dat klinkt heel licht. In werkelijkheid zijn dit mega datacenters die een enorme impact op het milieu hebben. In deze workshop gaan we aan de slag om het onzichtbare wat meer op de kaart te zetten: je leert op een toegankelijke en artistieke manier vorm te geven aan digitale data opslag.

5. Workshop: Samenwerken met AI

Tegenwoordig hoef je niet persé goed te kunnen tekenen om een illustratie te maken. Met een programma zoals Dall-E hoef je maar een paar woorden te typen en de AI zet deze in no-time om naar afbeeldingen of video’s. De output is vaak verassend creatief en origineel, maar er is toch ook altijd iets wat niet helemaal klopt… Hoe komen de resultaten eigenlijk tot stand? En hoe kan je het beste samenwerken met de AI? In deze workshop onderzoeken we de creatieve mogelijkheden van deze nieuwe technologie.

6. Workshop: Metaverse

Stel je voor: je kunt met een digitale avatar rondlopen van Google naar YouTube. Als je het trendwatchers en eigenaren van tech bedrijven zoals Facebook / Meta of Microsoft vraagt is de toekomst van het internet een soort virtuele versie van de fysieke wereld. Ze noemen het de metaverse. In de virtuele wereld gelden andere regels, en kan er veel meer dan in de echte wereld. Denk bijvoorbeeld maar eens na hoe je eruit zou kunnen zien! Tijdens deze workshop ga je je eigen digital twin ontwerpen. 

Expositie: we sluiten af met een expositie in centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam waar een een selectie van de gemaakte werken getoond zullen worden.


Praktische informatie

 • Wat: 5 dagen lang workshops over internetcultuur (kies voor het ochtend- of middagprogramma)
 • Wanneer: 14 t/m 19 augustus 2023 
 • Locatie: OBA, Slotermeerlaan 103E in Amsterdam 
 • Voor wie: MBO (of pas afgestudeerde) studenten design
 • Kosten: €37,50 (MBO CJP Cultuurkaart inzetbaar!)
  Inclusief gratis lunch
  Expositie @ OBA op zaterdag 19 augustus

Meld je aan vóór 3 juli 2023!

 • Ochtendsessie: 10:00 – 12:30
 • Lunch: 12:30 – 13:30 (gratis voor ochtend én middag groep)
 • Middagsessie: 13:30 – 16:00

This program is kindly supported by the Creative Industry Fund.

Workshop

Lichter Internet

Zijn persoonlijke gegevens het nieuwe plastic? We gaan data-jutten en maken samen een kunstwerk over data.… Read More

Workshop

Emoji

Emoji zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd. Maar er zit een hele wereld achter de lollige, boze of verdrietige gezichtjes op je telefoon. Tijdens deze workshop leer je alles over de achtergrond van de emoji en ontwerp je je eigen (digitale) stickerset.… Read More

Workshop

TikTok

Vertel jouw verhaal met je eigen TikTok documentaire en kom meer te weten over het machine learning algoritme achter je For You Page.… Read More

Workshop

Samenwerken met AI

Werk samen met AI-bots en zoek de verschillen tussen jullie werk. Wat zijn alle creatieve mogelijkheden van deze samenwerking?… Read More

Workshop

Metaverse

Creëer jouw digital twin en bedenk hoe de Metaverse waarin die leeft er volgens jou uit moet zien.… Read More