The Hmm en Bits of Freedom presenteren surveillance dichtbij huis. In 5 x 5 minuten leer je over Google als natiestaat, dat door rood lopen in een algoritmische wereld écht niet meer veilig is, waarom Ai Weiwei in onze toekomst leeft en meer.
Margarita Osipian
In een tijd waarin je premie wordt verhoogd als je géén data deelt met je verzekeraar, is het de weigering of ontwijking van surveillance, de keuze voor anonimiteit, waardoor mensen zich verdacht maken. Curator Margarita vertelt over de tentoonstelling Rendering Realities die van 14 tot 16 november te zien is bij de SSBA Salon. [In English.]
Maarten Tromp
Steeds vaker ziet Maarten witte huisjes in het straatbeeld verschijnen, de ene keer in een perkje, soms versperren ze de stoep. Het zijn politieposten, opgetuigd om een buurt van extra beveiliging te voorzien. In de fotoserie ‘de Staat’ onderzoekt Maarten de manier waarop deze politieposten als nieuwe vorm van surveillance ingrijpen in de publieke ruimte. Gaandeweg blijkt dat de huisjes in mysterie zijn gehuld.
Dries Depoorter
Het werk van Dries gaat vaak over de hele concrete manieren waarop het internet ingrijpt in alledaagse situaties en structuren. Vanavond vertelt hij onder andere over het maken van algoritmes om wereldwijd door-rood-lopers op te sporen. Over hoe mensen reageren als je hun Linkedin- en Tinderprofielfoto’s naast elkaar tentoonstelt, en over het bedrijven van zelfsurveillance… zélfs als het uit gaat met je vriendin.
Roos Groothuizen
Voor haar afstuderen in 2015 (KABK) maakte Roos ‘The Consulate of Google’, een balie waar ter plekke een online paspoort voor je gemaakt wordt op basis van je Google advertentieprofiel. Sindsdien is ze zich blijven verdiepen in de manieren waarop we online geprofileerd worden. Dit resulteerde bijvoorbeeld in een tentoonstelling die ze cureerde voor Frascati, en in een nieuw werk dat ze voor diezelfde show maakte, ‘Spitting Image’.
Hans de Zwart
Surveillance en censuur zijn alomtegenwoordig. Naar aanleiding van Ai Weiwei’s solotentoonstelling bij Foam, ontrafelt Hans een wereld waarin onze elke beweging gemonitored en geanalyseerd wordt, zowel door de staat als door de grote techbedrijven zoals Instagram en Google. Hij schetst ook de unieke positie van de Chinese kunstenaar, die het ene surveillanceapparaat gebruikt om zich te ontworstelen aan het ander.
Het programma vindt plaats op zaterdag 5 november van 20:30 tot 21:30 bij Foam op Keizersgracht 208 in Amsterdam. Je hebt een Museumnacht-kaartje nodig om het programma bij te wonen. Kun je er niet bij zijn? Geen nood! Dries Depoorter en Roos Groothuizen zijn ook onderdeel van de Big Brother Awards op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam.